Aandachtspunten bij het werken op hoogte

kraan

Werk jij of werken jouw medewerkers wel eens vaker op hoogte? Het risico om te vallen is waarschijnlijk het meest voor de handliggende gevaar wat schuilt achter het werken op hoogte. Het is echter niet het enige gevaar wat schuilt achter het werken op hoogte. Denk hierbij ook aan voorwerpen die van boven naar beneden kunnen vallen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste aandachtspunten bij het werken op hoogte.

Markeer gevaarlijke plaatsen

Bij het werken op hoogte zijn er altijd bepaalde plaatsen die extra gevoelig zijn voor vallende voorwerpen. Het is hierbij belangrijk om duidelijk aan te geven op welke locaties dit extra gevaar zich kan voordoen. Dit kan gemakkelijk worden weergegeven met een duidelijke markering. Ditzelfde geldt voor enkele onderdelen die niet verwijderd mogen worden om de veiligheid te kunnen waarborgen.

Zorg voor extra beveiliging bij werken op hoogte

Gedurende het werken op hoogte is het belangrijk dat er voldoende beveiliging aanwezig is die het valgevaar kan voorkomen. Heb je er voor gekozen om een rolsteiger te kopen dan is is de extra beveiliging ingebouwd door de heup beveiliging. Na het opbouwen van de complete rolsteiger is het namelijk niet meer mogelijk om gemakkelijk te kunnen vallen. Daarnaast is het ook belangrijk om voorzien te zijn van extra beschermingsmiddelen zoals het dragen van een helm.

bouwer

Ga voorzichtig te werk als je werkt op hoogte

Het spreekt misschien voor zich als je werkt op hoogte, maar het is belangrijk om niet rare dingen te doen als je op hoogte werkt. Loop bijvoorbeeld nooit achteruit, want je weet niet wat er achter je ligt en als je valt kan dit vervolgen zeer ernstige gevolgen hebben. Daarnaast is het ook belangrijk dat je overal de tijd voor neemt, ga rustig de ladder op en laat je tussentijds dan ook niet afleiden. Bovendien is het ook niet verstandig om zonder beveiliging ergens overheen te gaan klimmen.

Gastblogs

bouwrolsteiger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *