Hoe je jouw huis veilig kunt houden tegen brand

Het is belangrijk om te weten hoe je je huis veilig kunt houden tegen brand. Brand kan immers erg gevaarlijk zijn en kan ernstige schade aanrichten. Hieronder geven we een aantal tips die je kunt gebruiken om je huis veilig te houden tegen brand.

Rookmelders 

Ten eerste is het belangrijk om rookmelders te hebben in je huis. Rookmelders waarschuwen je als er brand uitbreekt en hierdoor kun je snel reageren en de brandweer bellen. Zorg ervoor dat je rookmelders hebt op elke verdieping van je huis en in de buurt van slaapkamers. Sinds 2022 is het voor huur- als koopwoningen en zowel bestaande- als nieuwbouwwoningen verplicht om op elke bouwlaag een goedgekeurde rookmelder te hebben hangen. In huurwoningen met meerdere kamers, zoals studentenwoningen, is het zelfs verplicht om in iedere kamer een rookmelder te hebben hangen. 

Pas op met brandbaar materiaal

Ten tweede is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen brandbaar materiaal in de buurt van warmtebronnen zoals fornuizen, haarden en kachels ligt. Houdt ook brandbare materialen zoals gordijnen en tafelkleden weg van kaarsen.

Schakel elektrische apparaten uit

Ten derde is het belangrijk om ervoor te zorgen dat alle elektrische apparaten worden uitgeschakeld wanneer ze niet worden gebruikt. Dit geldt vooral voor apparaten zoals strijkijzers, kachels en broodroosters. Zorg er ook voor dat de kabels van deze apparaten niet beschadigd zijn. Kapotte en losse stekkers kunnen namelijk kortsluiting veroorzaken en daarmee een brand starten. 

Vluchtplan

Ten vierde is het belangrijk om een vluchtplan te hebben in geval van brand. Oefen dit plan regelmatig met alle bewoners van het huis, zodat iedereen weet wat hij of zij moet doen als er brand uitbreekt.

Brandblussers en branddekens

Ten vijfde is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je brandblussers en 

blusdekens in huis hebt. Brandblussers en branddekens kunnen helpen om kleine brandjes te blussen voordat ze zich verspreiden.

Deuren en ramen sluiten 

Tot slot is het sluiten van deuren en ramen bij het verlaten van je huis erg belangrijk. Mocht er onverhoopt toch brand uitbreken, dan verspreidt het zich vaak via open deuren en ramen. Door deze zo veel mogelijk dicht te houden, kan het vuur worden ingesloten en blijft de schade tot een minimum. 

Met deze tips kun je je huis zo veilig mogelijk houden tegen brand. Kijk voor meer informatie over brandpreventie op de site van brandpreventiewinkel.