woning op warmtepomp

Het feit dat fossiele brandstoffen eindig zijn en dat we met het verwarmen van onze woningen met gas niet alleen onze woningen maar ook de aarde opwarmen zijn we in een energietransitie beland van fossiele naar duurzame energiebronnen.

Een van de gevolgen hiervan is dat we in Nederland langzaam van het gas af moeten. Veel woningen in Nederland worden nog verwarmd d.m.v. een gasgestookte ketel en zullen dus op een alternatieve manier verwarmd moeten gaan worden.

Overschakelen naar een warmtepomp

Een alternatieve manier om een woning te verwarmen is het verwarmen d.m.v. een warmtepomp.  Een warmtepomp werkt volgens de wet van Boyle waarbij er door middel van condenseren, expanderen, verdampen en comprimeren op een energiezuinige manier elektriciteit in verwarmingsvermogen wordt omgezet.

warmtepomp

Verwarmen op lage temperatuur

Een groot verschil tussen een warmtepomp en een cv-ketel is dat een warmtepomp werkt op een lage temperatuur en een cv-ketel op een hoge temperatuur. Afgifte apparaten zoals radiatoren zijn vaak geselecteerd op een hoge aanvoertemperatuur en zullen dus vaak vervangen moeten worden door afgifte apparaten die werken op een lage temperatuur zoals convectoren en vloerverwarming.

Minimale isolatiewaarden

Een ander probleem is dat een warmtepomp alleen efficiënt (energiezuinig) is wanneer het warmteverlies van een woning niet te hoog is. Het is dus belangrijk dat de vloeren, gevels, daken en ramen van de woning goed geïsoleerd zijn. 

Hieronder de isolatie eisen waar ongeveer aan moet worden voldaan:

  • Vloer: minimaal 4 cm isolatie
  • Gevels: minimaal 6 cm isolatie
  • Daken: minimaal 7 cm isolatie
  • Ramen: minimaal HR+ beglazing

Vermogen van warmtepomp berekenen

Om het benodigd vermogen van een warmtepomp te achterhalen dient een degelijke warmteverliesberekening van de woning te worden gemaakt. Bij het maken van een warmteverliesberekening wordt aan de hand van de tekeningen, de isolatiewaarden en installatie eigenschappen van een woning het benodigde verwarmingsvermogen van een warmtepomp berekend.

Lees hier meer over het laten maken van een warmteverliesberekening