Verschil tussen een triltoren en triltafel

Binnen de triltechniek zijn er vele soorten machines die hier gebruik van maken… Denk bijvoorbeeld aan een trilbuis, trilgoot of trilkom. In deze blog zullen er 2 technieken worden uitgelicht, namelijk de triltoren en de triltafel. 

Wat is een triltoren?

Een triltoren is een machine die wordt gebruikt binnen de triltechniek. De triltechniek bevat machines die door middel van lineaire trillingen met een regelbare amplitude en frequentie producten kunnen transporteren, doseren, sorteren en nog veel meer… De triltoren is een van de vele machines binnen de triltechniek en wordt gebruikt als betrouwbare en duurzame oplossing voor een verticaal transport vraagstuk. Denk hierbij aan het transporteren van producten van boven naar beneden, zonder deze te laten vallen. Of het nu gaat om het verticaal transporteren van bijvoorbeeld kunststofgranulaat, glasscherven, bevroren groente, voor bijna iedere toepassing is er een passende spiraaltransporteur (triltoren). De tril torens worden over het algemeen ook wel eens “spiraaltransporteurs” genoemd. Dit hebben zij te danken aan hun vorm en uiterlijk. Het kunnen kleine, maar ook ontzettend grote rechtopstaande spiralen zijn met een gesloten of open zijkant. De tril torens worden zoals gezegd gebruikt om producten van boven naar beneden te transporteren. Deze vorm van transporteren (van boven naar beneden) is ideaal voor gebruik in grote fabrieken waar de machines veelal door elkaar en over elkaar heen lopen. Vooral bij producten/stoffen van verhard materiaal kan een triltoren gebruikt worden. 

Wat is een triltafel?

Triltafels zijn ook een tak van de triltechniek en zijn ook weer verantwoordelijk binnen de gehele breedte van de industrie… Denk hierbij bijvoorbeeld aan de chemische industrie, levensmiddelen, recycling, grondstoffen, farmacie en ga zo maar door… Bij de triltafel zijn er opnieuw 2 verschillende soorten uitvoeringen. Ten eerste de triltafel die wordt aangedreven door onbalansmotoren en ten tweede de triltafel die wordt aangedreven door magneetvibratoren. Triltafels worden voornamelijk gebruikt om de te verwerken producten te verdichten, maar triltafels kunnen er ook voor zorgen dat er bijvoorbeeld zand uit of van een product af getrild wordt. De juiste triltafel met het juiste onderstel of pneumatische kogelvibrators wordt gekozen op basis van de afmetingen van het product en het product zelf. Een product met een geringe wrijving heeft een kleinere slag nodig, dan een product met een hoge wrijving. Bij fijne poeders heeft de uittredende lucht meer weerstand dan bij producten met grotere afmetingen.