bouwpersoneel

Heb je een verbouwing aan het huis, de aanleg van een nieuwe tuin of de installatie van een nieuwe keuken op de planning staan? Maak dan een gedetailleerd plan over hoe en wanneer de verbouwing moet gebeuren. Bij het selecteren van een bouwbedrijf of een aannemersbedrijf kun je kiezen voor bedrijven die samenwerken met re-integratiebureaus om werknemers een nieuwe kans te geven en re-integreren in passend werk. Lees hieronder wat re-integratie precies is en hoe jij hier als opdrachtgever een positieve rol in kan spelen.

Iedereen verdient een kans

Wij zijn er van overtuigd dat iedereen een kans verdient in deze samenleving. De overheid is de laatste jaren van gedachte veranderd door te kijken wat werknemers nog wel kunnen en niet naar wat hun beperkingen zijn. Zodoende krijgen ze een kans om zichzelf te re-integreren wat de ondersteuning krijgt van de overheid. Bouwbedrijven zijn niet verplicht om deel te nemen aan het re-integratie. Jij als opdrachtgever kunt dus kiezen of je voor een bouwbedrijf kiest dat het re-integratieproces ondersteunt. Maar waarom zou je? 

Waarom re-integratie?

De meeste werknemers die deelnemen aan het re-integratieproces zijn in het verleden lang ziek geweest en arbeidsongeschikt verklaart. Door de participatiewet is iedereen verplicht om te werken, maar voor deze mensen is het lastig om weer aan de bak te komen. Dit is jammer, want deze mensen hebben vaak veel levenservaring en zijn vaak bijzonder gemotiveerd om naar al die jaren weer aan de bak te gaan. Maar re-integratie biedt niet alleen voordelen voor het bouwbedrijf en de medewerkers zelf. Ook voor jou als opdrachtgever biedt het voordelen doordat je een lagere prijs betaald. De overheid legt geld bij en dus levert dit voor jou een flinke korting op. 

Werk- en leertraject

Ook bouwstudenten hebben een plek nodig om opgeleid te worden. Zeker in de bouw is het belangrijk dat zij hun beroepswerkzaamheden leren in de praktijk. Hiernaast moeten studenten leren hoe ze zich moeten gedragen in een organisatie en daarvoor gaan ze op stage. Dit kan een werkstage zijn waarbij een student voor een korte tijd bij een bouwbedrijf werkt om ervaring op te doen. Ook zijn er studenten die een duaal opleiding volgen en dus een dag per week naar school gaan en de andere vier dagen voor een bouwbedrijf werken. Het voordeel voor jou als opdrachtgever is dat je minder geld per uur betaald en daarbij deze studenten een kans geeft.