Hoe jouw bedrijf grote faalkosten voorkomt in de bouw

Wanneer je een bedrijf hebt dat in de bouw werkt, is het vrijwel onmogelijk om geen tegenslag te hebben. Er zijn zoveel dingen waar je afhankelijk van bent. Bouwprocessen staan dan ook bekend om hun complexiteit en ingewikkelde producties. Gelukkig is er tegenwoordig software om faalkosten te voorkomen. Wat dat precies is en hoe dat precies werkt, lees je in dit artikel. 

Wat zijn faalkosten precies?

Met faalkosten wordt de kosten bedoeld die zijn gemaakt vanwege fouten in het systeem. Wanneer iets niet klopt aan het gebouw wanneer het wordt afgeleverd bijvoorbeeld. Dat kost extra geld voor de klant en dat zijn dan de faalkosten. De arbeidskosten die je moet betalen om het project alsnog goed af te leveren bijvoorbeeld, en de schadevergoeding die je vervolgens moet betalen. Zonde als je deze kosten moet maken natuurlijk. 

Faalkosten zijn toch een veelvoorkomend probleem in de bouw. Zo wordt vaak verkeerd ingeschat wat de benodigde arbeid is, vergunningen krijgen is meestal een lang en ingewikkeld proces, en partijen die meehelpen kunnen bijvoorbeeld failliet gaan. Allerlei problemen die kosten met zich meebrengen. 

Wat voor software wordt hier bedoeld? 

In de bouw krijg je al gauw te maken met enorm veel verschillende partijen. Denk bijvoorbeeld aan de architect, de aannemers, de bouwvakkers. En dan hebben we het nog niet eens over de installateurs, technici en elke mogelijk leverancier of klant die een bijdrage levert aan het project. Omdat hier zoveel partijen bij komen kijken, kunnen er al snel fouten worden gemaakt die, vanwege de vaak grote omvang van projecten, een behoorlijke impact kunnen maken. 

Met slimme bouwsoftware kan je de faalkosten verminderen. Gemiddeld liggen die kosten al gauw op 5% van alle kosten. In deze software worden alle werkprocessen geplaatst. Op die manier kan jij als bouwbedrijf op alle vlakken in de gaten houden waar het goed en fout gaat. En gaat het fout? Dan kan je met de software laten weten waar het probleem ligt, en dit gelijk doorgeven. Zo voorkom je een lange bureaucratische keten, en wordt het probleem gelijk opgelost. 

Daarbij kan je ook nog goed focussen op de inkoop. Met deze software kan je goed bijhouden wat voor inkopen er zijn gedaan, kan je materialen tegen de juiste prijs inkopen en ook zien waar het nog aan schort of wat er juist te veel is. Het geeft goed inzicht in alles wat je nodig hebt voor een succesvolle bouw van jouw project.