zonnepanelen

Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom je het opwekken van energie zelf moet doen. Er zijn verschillende manieren om zelf energie op te wekken en de meest bekende optie hiervan zijn zonnepanelen. Daarbij wordt er ook gebruikgemaakt van een zonneboiler of een coöperatieve windmolen. De zonneboiler wordt eigenlijk meer gebruikt om je kraan- of douche water mee te verwarmen, waarmee je dus ook energie bespaart. Een coöperatieve windmolen is enorm prijzig en dus kiezen de meest mensen voor zonnepanelen. Meer weten over het zelf opwekken van energie lees dan snel verder.

De werking van zonnepanelen

Zonnepanelen plaats je op een schuin dak. Voor een plat dak zou je eigenlijk een zonneschans moeten kopen zodat je de panelen alsnog schuin kunt zetten en zodoende meer zonlicht opvangt. De zonnepanelen wekken zowel in de winter als in de zomer energie op, maar je kunt je voorstellen dat er meer energie wordt opgewekt in de zomer. De energie wordt direct gebruikt door jou. Wanneer de aanvoer van elektriciteit groter is dan de vraag wordt de energie verkocht aan de energiemaatschappij die jou hier ook geld voor betaalt. Deze energie wordt vervolgens gebruikt door buren en omwonenden. 

Je investering terug verdienen

Een investering in zonnepanelen kan snel weer terugverdiend worden. Gemiddeld duurt het 7 jaar voordat de energie teruggewonnen wordt. De installatie en de aanschaf van zonnepanelen kost voor een normaal dak ongeveer € 4000,-. Een misconceptie is dat je dan alle energie via de zonnepanelen ontvangt en dus helemaal niks meer hoeft te betalen, maar dat is niet helemaal waar. Een investering kan eenvoudig weer terugverdiend worden, maar daar heb je dus wel geduld voor nodig.  

De voordelen van zelf energie opwekken

Klinkt leuk allemaal, maar waarom zou je zelf energie opwekken? Ten eerste omdat je niet meer afhankelijk bent van de energiemaatschappij en dus ook geld bespaart met het opwekken van je eigen energie. Vervolgens lever je ook een positieve bijdrage aan het milieu aangezien het opwekken van je eigen energie erg duurzaam is. Hoe geweldig zou het zijn als we in de toekomst allemaal zelf onze eigen energie op kunnen wekken. Deze toekomst is niet ver weg meer en heel reëel. Zonnepanelen worden steeds goedkoper en dus toegang baarder voor het bredere publiek.